Kaplama
Kaplama, nesnelerin yüzeylerinin bir tabakayla örtülmesi işlemidir ve kaplanan maddeye de substrat adı verilir. Kaplamanın uygulanmasının amacı dekoratif, işlevsel veya her ikisi olabilir. Substratın tüm katmanıları ya da sadece üst kısmı kaplanabilir, bu tercihe bağlıdır. Kaplama, ince metal kaplama, cam ve porselen astar gibi inorganik astar, polimerik malzeme, boya, vernik gibi organik kaplama ve optik film kaplama ve kazınmış veya baskılı kaplama gibi birçok çeşide sahiptir.
Kaplama, alt tabakayı çevre ile elektrokimyasal reaksiyondan kaynaklanan bozulmaya karşı korur. Böylece yapıların, boru hatlarının ve diğer hayati ekipmanların kullanım ömrünü iyileştirir ve onarım ve erken değiştirmelerle ilgili yaşamı tehdit eden bazı arızaları ve maliyetleri ortadan kaldırır. Kaplamanın pek çok kullanım alanı vardır ve bunlar arasında aşınma, çizilme, yangın ve ısı direncini artırma, elektrik yükünün akışına karşı yalıtım sağlama, sızdırmazlık ve ıslanabilirlik yeteneğini yükseltme, fiziksel görünüm ve estetiği geliştirme, korozyon direnci sağlama, genel aşınma, erozyon, çukurlaşma ve kavitasyona karşı direnç geliştirme gibi özellikler sayılabilir.
Soft Kaplama
Soft kaplamalar, genellikle müşterilerin dokunmaktan hoşlanmadıkları yüzeyleri rahat yüzeylere çevirmek için kullanılır. Bu sayede soft kaplama, konforun önemli bir adımı haline gelir. Üreticilerin ürünlerini rakiplerinden ayırmak için birinci sınıf bir görünüm ve his sağlamaya çalıştıkları iç mekan otomotiv ve tüketici elektroniği uygulamalarında soft kaplama yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, hem haptik hem de mekanik performans özellikleri için beklentileri karşılayan soft kaplamaların formüle edilmesi hala biraz zordur.
Daha yumuşak kaplamalar daha düşük kimyasal ve aşınma direncine sahip olma eğilimindedir. Hem kadifemsi bir his veren hem de çizilme ve lekelenmelere karşı dirençli olan bir soft kaplamanın üretilmesi oldukça güçtür. Soft kaplamaların yumuşaklığı artırıldıkça dayanaklılığı azalır. Soft kaplamalar, tüketicileri kullanım esnasında memnun etse de yaşam süresinin kısa olması önemli bir dezavantajıdır.
Altın Kaplama
Altın kaplama, ince bir altın tabakasının bir ana metal üzerine kaynaklandığı prosedürdür. Kaplama, mücevher endüstrisinde çok yaygındır. Altın ve rodyum, diğer metaller üzerine kaplanan iki popüler metaldir. Altın kaplama genellikle takılarda ve immitasyonlarda tercih edilir. Pahalı altın takıları altın kaplamalı olanlardan ayırmak neredeyse imkansızdır.
Nikel, pirinç, gümüş, bakır ve hatta paslanmaz çelik gibi çoğu metal üzerinde altın kaplama yapılabilir. Günümüzde, tungsten ve titanyum gibi modern endüstriyel metaller de sıklıkla altın kaplanmaktadır. Ancak yukarıdakilerden en çok kullanılanları gümüş ve bakırdır. Altın kaplama kalınlığını ölçmek için kullanılan birim mikrondur veya 0,001 milimetre olarak da ifade edilebilir. Altın kaplama kalınlığı 0,17 ila 2,5 mikron arasında değişebilir ve ideal kalınlık yaklaşık 0,5 ila 1,0 mikrondur. Bu kulağa ince bir katman gibi gelse de yüzük ve bilezik gibi günlük aşınmaya maruz kalan mücevher parçaları için bile yeterlidir.
Krom Kaplama
Genellikle basitçe krom olarak anılan krom kaplama, ince bir krom tabakasını metal bir nesne üzerine elektrokaplama tekniğine verilen isimdir. Krom kaplama estetik bir görünüm sağlarken aynı zamanda korozyon direncini artırma, yüzey temizliğini kolaylaştırma ve kaplama yüzeyinin sertliğini artırarak direncini yükseltme gibi pek çok fonksiyonu da gerçekleştirir.
Krom kaplama, hidrolik silindirler ve pistonlar, otomotiv ve mekanik bileşenler, pres zımbaları ve takımları, madencilik ve tarım, şaftlar, rotorlar ve vidalar, tekstil ve baskıda kullanılan bileşenler ve kalıplar gibi çok sayıda estetik ve endüstriyel uygulama için krom kullanır. Krom kaplamanın hem kozmetik hem de işlevsel endüstrilerde bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi aşınmaya, darbeye ve korozyona karşı dirençli uzun süreli dayanıklılığın yanı sıra temiz, pürüzsüz ve güzel bir yüzey sağlamasıdır.
Arabaların dış yüzeyinde kullanılan üçlü kaplama işlemi, krom kaplama uygulanmadan önce çeliğin önce bakır ve ardından nikel ile kaplanmasını içeren pahalı ve dayanıklı bir yöntemdir.